Recap Flexpedia Kennis-Event 2023

Recap Flexpedia Kennis Event 2023

Vanuit de Flexpedia Newsroom – 15 december – door Isyatur Octavina

 

Dinsdag 14 november en donderdag 16 november vond de 3e editie van het Flexpedia Kennis-Event plaats bij ons op kantoor in Haarlem. Tientallen partners werden uitgenodigd voor dit evenement om zich te verdiepen in de laatste ontwikkelingen en uitdagingen binnen de wereld van flex. Het programma werd ingevuld door verschillende experts die waardevolle inzichten deelden over cruciale onderwerpen binnen de flexbranche. Als kers op de taart werden ook de nieuwe, voorlopige, kostprijzen voor 2024 bekendgemaakt. Lees snel verder als je hier meer over wil weten.

Wijzigingen in het arbeidsrecht en de impact voor flexbureaus


Hendarin Mouselli, advocaat arbeidsrecht en partner bij VRF Advocaten, trapte het evenement af met inzichten in aankomende arbeidsrechtelijke veranderingen in 2024. Han Hendriks, advocaat arbeidsrecht bij VRF Advocaten, vervolgde het onderwerp op dag twee. Op bevlogen wijze presenteerden beide arbeids- en flexrechtspecialisten de nieuwe wetsvoorstellen én wat voor impact het kan hebben voor flexbureaus. Een korte samenvatting van hun verhaal:

1] Wetsvoorstel toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta)

De Wtta aka het toelatingsstelsel voor uitzendbureaus. Dit voorstel was eerst het certificeringsstelsel. Doel: gelijker speelveld tussen uitzendbureaus en het verbeteren van de positie van uitzendkrachten.

 

Uitzendbureaus moeten toegelaten zijn om arbeidskrachten ter beschikking te stellen. Flexbureaus die de backoffice én het juridisch werkgeverschap uitbesteden, hoeven niet te voldoen aan deze toelatingsplicht. De backoffice partij met wie zij samenwerken moet in dit geval WEL toegelaten zijn.  Meer info over toelatingsplicht? Lees hier verder.

2] Wetsvoorstel Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (internetconsultatie)

In volksmond;  de nieuwe Zzp-wet. Wanneer ben je werknemer en wanneer ben je echt zelfstandige? Doel: schijnzelfstandigheid en oneerlijke concurrentie tegen te gaan. Het wetsvoorstel werd toegelicht waarbij ook de kansen en bedreigingen voor flexbureaus benoemd werden. Lees hier meer over dit wetsvoorstel.

3] Wetsvoorstel verbetering zekerheid flexibele arbeidskrachten (internetconsultatie)

Zoals de naam het eigenlijk al zegt dient dit wetsvoorstel de positie van flexibele arbeidskrachten te verbeteren door meer zekerheid te bieden.
Enkele belangrijke aspecten van dit wetsvoorstel werden toegelicht, zoals:

  • Fasensysteem maximaal 3 jaar: Fase A/1-2 wordt 52 weken, Fase B/3 wordt 2 jaar.
  • Ketenonderbreking van 6 maanden naar 5 jaar (met een uitzondering voor studenten en scholieren van 18 jaar en ouder).
  • Gelijke behandelingsnorm (volledige zelfde beloning voor de uitzendkracht als de medewerker in vaste dienst).

De sprekers benoemden nogmaals dat het nog wetsvoorstellen zijn maar dat het zeker is dat het één en ander nog gaat veranderen. TIP: Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de meest praktische E-zine over flex.

Krapte op de arbeidsmarkt! Bedreigingen en kansen voor flexbureaus

Na het belangrijke, juridische verhaal van Hendarin Mouselli en Han Hendriks was het woord aan arbeidsmarkt- en flex-strateeg Wim Davidse.

 

Met groot enthousiasme deelde hij de kansen voor flexbureaus ondanks krapte op de arbeidsmarkt. Volgens Wim Davidse ziet de toekomst voor flex er zeer rooskleurig uit. Flex kan zelfs groeien tot richting de 45 miljard euro omzet per jaar.

 

Uitzenden in Fase A zal afnemen. De groei zit volgens Davidse vooral in detachering, zzp-bemiddeling en uitzenden in Fase B en C. Verbondenheid met je kandidaat is daarin van groot belang. Davidse zegt dat je als uitzender daarin echt stappen moeten maken om zo de kandidaat aan jou blijvende te verbinden.

 

“Zie jezelf als expert van de arbeidsmarkt. Dat jij fungeert als een zaakwaarnemer van jouw kandidaat. Dat je hem of haar vakkundig begeleidt in zijn of haar loopbaan”, aldus flex- en arbeidsmarktstrateeg, Wim Davidse.

Verleid de klant: communicatiekracht voor klantovertuiging

Na de heerlijke lunch nam Danielle de Jonge het stokje over. Als expert in eigentijdse klantrelaties en auteur van de boeken ‘Verleid de Klant’ en ‘Human2Human: de nieuwe klantrelatie’, bracht Daniëlle een humoristisch en goed verhaal over het belang van klantcommunicatie.

 

Haar inzichten en praktische tips boden waardevolle tools om jezelf zakelijk ‘onweerstaanbaar aantrekkelijk’ te maken. Wees daarbij meer geïnteresseerd en doe minder interessant. Het gaat om echte klantaandacht.

 

Ook wanneer je de deal al hebt afgerond, is het belangrijk om in beeld te blijven bij jouw klanten. ‘Netvliesmanagement’ noemde De Jonge dat. Zorg ervoor dat klanten geregeld iets van je zien of horen. Toon oprechte interesse. “Heb je er weleens aan gedacht om het belletje te gebruiken bij het Linkedin profiel van jouw klanten? Zo ben je up-to-date van alle LinkedIn post en kun je daarop reageren,” aldus De Jonge.

 

Voorlopige kostprijzen 2024

Als laatste spreker was Arne Lont, Commercieel Manager bij Flexpedia, aan het woord. Hij presenteerde de voorlopige kostprijzen voor 2024:

Fase A zonder pensioen               : 1.6952
Fase A met basispensioen           : 1.7510
Fase B met pluspensioen             : 1.7791
Fase C met pluspensioen             : 1.7236
Fase A Deta met basispensioen  : 1.7652

Vervolgens deelde hij praktische inzichten over hoe je als flexbureau inspeelt op de komende veranderingen waardoor je de bedrijfsvoering versterkt. Daarna opende hij de aansluitende borrel waarbij nog lang werd nagepraat.

Kortom: Het Kennis-Event was weer geslaagd. Supertof om elkaar we weer te ontmoeten. We kijken dan ook uit naar de volgende editie.

Review klant

Johan Senders

Directeur Workaround Europe
www.workaroundeurope.nl

Sinds de samenwerking met Flexpedia’s platform is onze concurrentiepositie aanzienlijk versterkt. Vooral door de slimme recruitment tools en de backoffice functionaliteiten van het platform zijn onze bedrijfsprocessen binnen Workaround Europe geoptimaliseerd. Snelheid, overzicht en structuur. Daarnaast een stuk kostenbesparing met lage kostprijzen en het voordeel van de ET-regeling.

Meer reviews: bekijk hier de review van HB Personeel

Interesse in Backoffice Software & Services van Flexpedia?

Review klant

Johan Senders

Directeur Workaround Europe
www.workaroundeurope.nl

Sinds de samenwerking met Flexpedia’s platform is onze concurrentiepositie aanzienlijk versterkt. Vooral door de slimme recruitment tools en de backoffice functionaliteiten van het platform zijn onze bedrijfsprocessen binnen Workaround Europe geoptimaliseerd. Snelheid, overzicht en structuur. Daarnaast een stuk kostenbesparing met lage kostprijzen en het voordeel van de ET-regeling.

Meer reviews: bekijk hier de review van HB Personeel

Interesse in Backoffice Software & Services van Flexpedia?

Voor flexbureaus die slim en voordelig willen uitzenden 

  • Uitzenden via backoffice platform paydia
  • Kostenbesparing, geen ziekterisico, marge bevoorschot
273a1821
19

Waarmee kunnen wij jou helpen?