Uitzenden

Uitzenden

Wat is uitzenden? Hoe werkt het? Wat zijn de kosten? En waar moet je rekening mee houden? De Flexpedia HR Consultants geven tekst en uitleg.

Meer kennis over cao’s, branches, wettelijk minimumloon of arbeidsrecht? We delen graag onze kennis en hebben ze per onderwerp gebundeld. Klik op de button om alle topics van onze kennisbank te bekijken.

Hoe werkt uitzenden

Een uitzendbureau inschakelen helpt je focussen op jouw business. Je kunt snel nieuwe medewerkers inhuren die tijdelijk of voor een langere periode voor je aan de slag kunnen. Maar hoe werkt uitzenden nou precies? De Flexpedia HR Consultants geven tekst en uitleg. Uiteraard in jip-en-janneketaal.

Voordelen uitzenden

Uitzenden heeft voor ondernemers veel voordelen. Met uitzenden kun je namelijk flexibel ondernemen zonder grote personeelsrisico’s en administratief gedoe. Denk aan alle arbeidsrechtelijke zaken zoals het opstellen van arbeidscontracten, salarisuitbetaling, etc. Om het je gemakkelijker te maken zetten we alle voordelen voor je op een rij.

Kosten uitzendkracht

Hoeveel kost dat nou? Een uitzendkracht inhuren. En hoe zijn de tarieven opgebouwd? En hoe weet je dat die tarieven kloppen? Waar moet je op letten. We leggen het aan je uit!

Fasensysteem

Hoe werkt het fasesysteem van de uitzend cao? Wat zijn daarvan de voordelen? En waar moet je rekening mee houden? We leggen het helder aan je uit.

Van fase A naar B en C

Gaat de uitzendkracht van Fase A naar B en verder naar C. Dan verandert er wat. Lees hier wat de gevolgen zijn voor inlener/werkgever en de uitzendkracht.

Voor flexbureaus die slim en voordelig willen uitzenden 

 • Uitzenden via backoffice platform paydia
 • Kostenbesparing, geen ziekterisico, marge bevoorschot

Cao uitzendkracht 

In de cao voor uitzendkrachten staan alle rechten en plichten, de zogenaamde arbeidsvoorwaarden voor uitzendkracht. De uitzend cao is tot stand gekomen door onderhandelingen tussen werkgeversorganisaties en vakbonden zoals FNV flex, CNV vakmensen.  Meer weten over de belangrijkste punten van de uitzend cao?

Uitzendkracht overnemen 

Blijkt de uitzendkracht een echte versterking dan kan de ondernemer de uitzendkracht overnemen van het uitzendbureau. In de regel geldt dat je een uitzendkracht na 1040 gewerkte uren (half jaar fulltime-basis) kunt overnemen zonder een overnamebedrag te hoeven betalen. Maar let op de risico’s. De belangrijkste risico’s op een rij:

 

 1. Geen proeftijd meer
  Wil je een uitzendkracht die al een tijdje bij je werkt overnemen dat kan je hem of haar geen contract aanbieden met een proeftijd. Dat is verboden volgens het arbeidsrecht. De periode van ‘uitzenden’ wordt namelijk gezien als een proefperiode.
 2. Kans op direct vast contract
  Een uitzendkracht overnemen is natuurlijk een goed idee. Maar let op. De kans bestaat dat je de uitzendkracht bij overname direct een vast contract dient aan te bieden. Dit komt omdat een uitzendkracht vaak al langer voor het uitzendbureau werkt en al meerdere contracten heeft gehad. En de regel is; na 3 contracten van bepaalde tijd (tijdelijke contracten) heeft de medewerker recht op een vast contract, een contract dus voor onbepaalde tijd.
  Tip: bespreek vooraf met het uitzendbureau de voorwaarden van het overnemen van een uitzendkracht. Er bestaan namelijk contractvormen waarbij een uitzendkracht overneemt en toch nog een contract kan aanbieden van bepaalde tijd.
 3. Kans op boete
  Zoals gezegd; na een periode van 1040 uur (26 weken full time dienstverband) kan je in de regel een uitzendkracht zonder extra kosten overnemen. Wil je een uitzendkracht eerder  overnemen, dan bestaat er de kans dat je een boete moet betalen. Dus ook hiervoor geldt: bespreek vooraf met het uitzendbureau de voorwaarden van het overnemen van een uitzendkracht.

Uitzenden arbeidsmigranten 

Arbeidsmigranten werven, selecteren, huisvesten, uitzenden én compliant verlonen? Daar komt heel wat bij kijken. Weten hoe? De Flexpedia HR Consultants hebben het voor je uitgeschreven. In jip-en-janneketaal

ET-regeling en uitzenden 

De ET-regeling zorgt er voor dat werkgevers voor een lager tarief hun buitenlandse medewerkers kunnen verlonen. En het biedt ook voordeel voor de werknemers. De ET-regeling is een specialiteit van onze club. We hebben alle ins & outs voor je op presenteerblaadje.

Meer over de uitzend services van Flexpedia?

Waarmee kunnen wij jou helpen?