Detachering

Hoe werkt detachering?

Detachering wordt regelmatig ingezet door ondernemers die een speciaal project willen laten uitvoeren. Maar ook voor het starten met personeel, zonder de grote werkgeversrisico’s en zonder administratief gedoe, wordt detacheren gebruikt. Maar wat is dat eigenlijk en hoe werkt het? De HR Consultants van Flexpedia leggen het in jip-en-janneketaal aan je uit.

Meer informatie over HR en flex oplossingen zoals uitzenden of payroll? Check het overzicht.

Geschreven door:
Geschreven door:
HR consultant / marketeer

Hoe werkt detachering

Heel simpel gezegd: detachering is het inhuren van medeweker van een ander bedrijf die bij jouw bedrijf onder jouw leiding en toezicht aan de slag gaat. Meestal gaat het dan over een project of periode van een langere termijn (vier of zes maanden).

Verschil met uitzenden

Detacheren lijkt dus veel op uitzenden. Juridisch gezien is er geen verschil. Vaak gaat het bij detachering om werkzaamheden met specifieke kennis, speciale projecten of voor een periode van wat langere duur b.v. 7 maanden. Maar ook voor ziektevervanging, zwangerschapsverlof, extra ondersteuning tijdens drukte of het starten met personeel wordt detachering toegepast. Net zo als uitzenden.

 

Let op: tekst gaat verder onder het blauwe branche.

Nadelen / risico’s bij detacheren

Het inhuren van personeel via detacheren kent ook risico’s. Jij als opdrachtgever en inlenende partij kan aansprakelijk worden gesteld voor niet betaalde belastingen en premies door de HR-partner. Dit is bepaald volgens de ketenaansprakelijkheid. Daarnaast moet je voldoen aan de WAADI, de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs. Zorg er dan ook voor dat je zaken doet met een professionele HR-partner / detacheringsbedrijf die beschikt over de de juiste certificaten en g-rekening.

 

Op de g-rekening wordt dan ca. 25 à 30% van het factuurbedrag op een aparte (gesloten) rekening gestort. Dit bedrag is dan voor de afdracht van sociale premies / werkgeverslasten (WW, WIA, WAO, ZW) aan de belastingdienst. Zo ben jij als opdrachtgever beschermd tegen eventuele claims van de belastingdienst.

Risico’s beperken

Het HR/detacheringsbureau is de juridisch werkgever van de werknemer die bij jouw aan de slag gaat. Jij als ondernemer leent dus de medewerker in. Jij bent dus de opdrachtgever van het detacherings/HR-bureau. Dit is van belang omdat alle werkgeversrisico’s en de personeels- en salarisadministratie bij het HR/detacheringsbureau ligt.

 

Let op: Het betekent niet dat je geheel vrij bent van risico’s. Zo ben je als opdrachtgever verplicht om te zorgen voor o.a. een veilige werkplek. Ook dien je je te houden aan de gemaakte afspraken. Een voorbeeld hiervan is dat je hebt afgesproken om een medewerker voor 7 maanden in te huren. Die medewerker krijgt dan een 7 maanden detacheringsovereenkomst / arbeidscontract. Na vier maanden heb je geen werk meer voor hem of haar dan kan je toch verplicht worden om het loon door te bepalen tot dat de arbeidsovereenkomst afloopt. Laat je dan ook goed adviseren wanneer je wenst te starten met personeel.

Wat kost detachering

De kosten zijn erg afhankelijk van de functie van de medewerker,  contractduur, de inlenende cao, wel / geen pensioen en het bruto uurloon. Dus een standaard detacheringstarief is er niet. Om de prijs van detachering te bepalen werken HR & detacheringsbureaus met een omrekenfactor.  Deze omrekenfactor vermenigvuldig je met het bruto uurloon van de medewerker die wordt gedetacheerd. Het totaal bedrag is dan de kostprijs van detachering per uur.

 

Al meer dan
122 maal
aangevraagd
Al meer dan
122 maal
aangevraagd
Whitepaper - Cover -Starten met personeel | Flexpedia
Whitepaper - Cover -Starten met personeel | Flexpedia
Al meer dan
122 maal
aangevraagd
Al meer dan
122 maal
aangevraagd
Whitepaper - Cover -Starten met personeel | Flexpedia
Whitepaper - Cover -Starten met personeel | Flexpedia
foto-gang-flexpedia
14

Waarmee kunnen wij jou helpen?