Opvolgend werkgeverschap

Opvolgend werkgeverschap – wat is dat?

Veel bedrijven stoeien met opvolgend werkgeverschap. Zowel door uitzendbureaus als zij uitzendkrachten overnemen van een ander uitzendbureau als bedrijven die uitzendkrachten zelf in dienst willen nemen. Hoog tijd voor een heldere uitleg dus.

 

Fouten

Regelmatig gaat het in de markt verkeerd. Bijvoorbeeld een vrachtwagenchauffeur die eerst een periode werkt bij uitzendbureau X. Daarna gaat hij in dienst bij uitzendbureau Y maar blijft eigenlijk hetzelfde werk doen bij dezelfde opdrachtgever/inlener.

 

Eigenlijk zijn uitzendbureau X en Y ook dezelfde bedrijven met dezelfde eigenaars, maar ze pretenderen twee compleet verschillende uitzendbureaus te zijn. Door dit roulatiesysteem blijft hij in fase A / 1-2 ‘hangen’. De werknemer loopt hierdoor pluspensioen mis en wordt ook minder goed beschermd dan in fase B / 3. Ook een vast dienstverband komt dan niet ter sprake. Door onwetendheid bij de medewerker gebeurt dit gewoon. En dat hoort niet.

 

Wat is opvolgend werkgeverschap?

Opvolgend werkgeverschap speelt als een medewerker of uitzendkracht van werkgever wisselt terwijl de werkgevers worden geacht elkaars opvolger te zijn. Dit gaat verder dan de naam van de werkgever.

 

Ook wordt gekeken naar de locatie van de feitelijke uitvoer van de werkzaamheden en naar de inhoud van de werkzaamheden. Dit staat ook omschreven in de Uitzend Cao (ABU / NBBU Cao).

 

 

Overname uitzendkracht door uitzendbureau

Je bent eigenaar van een uitzendbureau en je neemt een uitzendkracht over van een ander uitzendbureau. Waar moet je op letten?  Ga je de uitzendkracht uitzenden bij dezelfde opdrachtgever als waar de uitzendkracht werkte via het andere uitzendbureau en is de onderbreking korter dan zes maanden? Dan is het opvolgend werkgeverschap.

 

Je inventariseert dan ook de relevante, gewerkte weken en de pensioenweken. Dit neem je vervolgens mee met de fasering van de medewerker, zodat hij/zij deze rechten meeneemt. Ga je de werknemer uitzenden bij een andere opdrachtgever, dan begint zijn fasetelling opnieuw. De opgebouwde pensioenweken bij StiPP gaan wel mee.

 

Let op: tekst gaat verder onder het blauwe branche / cao tekstblok

Overname uitzendkracht door inlener / opdrachtgever

Je bent een willekeurige ondernemer en je neemt de uitzendkracht over die je al een tijdje hebt ingeleend. Waar moet je op letten? Ook hier neem je het relevante arbeidsverleden mee. Vraag het werkverleden op bij het uitzendbureau.

 

De kans is namelijk erg groot dat je als voormalig inlener direct een contract dient aan te bieden van onbepaalde tijd omdat de uitzendkracht al vele contracten heeft gehad. Dit is geregeld in de ketenregeling. Dus let als ondernemer goed op en laat je goed informeren.

 

 

Whitepaper - Cover -Starten met personeel | Flexpedia
Whitepaper - Cover -Starten met personeel | Flexpedia
Whitepaper - Cover -Starten met personeel | Flexpedia
Whitepaper - Cover -Starten met personeel | Flexpedia

Waarmee kunnen wij jou helpen?