Grote wijzigingen per 1 juli 2023 voor uitzendbureaus

Grote wijzigingen per 1 juli ’23

Vanuit de Flexpedia Newsroom – Haarlem –

 

In de wondere wereld van flex zijn we wel gewend aan de vele veranderingen. Per 1 juli 2023 is het weer zo ver: er komt een nieuwe Uitzend Cao. In dit blog vertellen de Flexpedia HR & Backoffice Consultants in jip-en-janneketaal wat er verandert en wat jij, als flexondernemer, kunt doen.

 

1. Inlenersbeloning

 

1.1 Nieuwe toeslagen

Vanaf 1 juli 2023 hebben uitzendkrachten ook recht op alle toeslagen (bv. vuilwerktoeslag) die van toepassing zijn bij de inlener en/of inlenende cao. Doe je zelf de verloning? Vraag dan goed uit welke toeslagen er van toepassingen zijn. Werk je met een backoffice partij? Ook dan dien je bij de inlener de toeslagen uit te vragen. Want in vele gevallen ligt de verantwoordelijkheid voor het correct aanleveren van deze informatie bij jou.

 


1.2 Verplichte nieuwe netto en bruto vergoedingen

Ook hebben de uitzendkrachten vanaf 1 juli 2023 recht op alle kostenvergoedingen die van toepassing zijn bij de inlener en/of inlenende cao.

 

Voor sommige cao’s geldt dat reiskosten verplicht bruto vergoed moet worden aan de uitzendkrachten. En voor deze cao’s betekent dit dus dat het duurder wordt om reiskosten te vergoeden. Dit kom omdat er dan een deel bruto en een deel netto vergoed moet worden.

 

Voorbeeld: vanuit de Afbouw Cao is de reiskostenvergoeding € 0,34 per km. Het is wettelijk mogelijk om € 0,21 netto te vergoeden. De overige € 0,13 moet je dus bruto vergoeden. De kosten van een bruto vergoeding zijn altijd hoger, namelijk: de bruto vergoeding maal de omrekenfactor 1.36*. Dus € 0,13 x 1.36 = € 0,18. De reiskostenvergoeding is dan: de netto vergoeding + de bruto vergoeding. Dus € 0,21 + € 0,18 = € 0,39 per km.


*1.36 is de Flexpedia omrekenfactor die wij hanteren voor overuren / toeslag / brutovergoeding – alle fases

 

 

1.3 Periodieken

Wanneer een uitzendkracht 1 jaar in dienst is, gaat hij of zij een trede omhoog en dus ook in het loon. Heeft de uitzendkracht een negatief beoordelingsgesprek gehad? Dan gaat de uitzendkracht niet omhoog in het loon en ook geen trede omhoog.

 

Dit is dan ook de reden dat het belangrijk is om een schriftelijk verslag te hebben van het negatieve beoordelingsgesprek dat ondertekend is zowel de opdrachtgever als de medewerker.

 

 

1.4 Eindejaarsuitkering

Vanaf 1 januari 2023 is het verplicht om een eindejaarsuitkering uit te keren wanneer deze ook van toepassing is bij de inlener en/of inlenende cao. Zorg dat je deze kosten  doorfactureert aan de inlener. Dat kan door het door te berekenen in jouw all-in tarief of separaat op je factuur vermelden. Bespreek dit uiteraard wel vooraf met de inlener.

2. Inschaling

Uitzendkrachten starten alleen in trede 0 (instaptabel) van een bepaalde schaal wanneer de uitzendkracht géén relevante werkervaring heeft in een soortgelijke functie of cao. Dit moet wel onderbouwd worden met een cv.

 

Kun je niet onderbouwen dat er geen relevant werkverleden is? Dan start de uitzendkracht niet in de instaptabel maar een trede hoger. Voorbeeld: in de cao Metaal & Techniek is dat A2’1 of B3’1 in plaats van A2’0 of B3’0.

3. Pensioen

Per 1 juli 2023 heeft elke uitzendkracht die ouder is dan 21 jaar direct recht op het basispensioen. Dit betekent dus dat de wachttijd van 8 weken bij uitzendkrachten ouder dan 21 jaar komt te vervallen per 1 juli 2023.

 

De basisfactor voor uitzendkrachten ouder dan 21 jaar is bij Flexpedia vanaf 1 juli 2023 dus 1,7382 (Fase A2 met basispensioen). De basisfactor 1,6804 (Fase A1 zonder pensioen) geldt dus alleen voor uitzendkrachten onder de 21 jaar.

4. Arbeidsongeschiktheid


4.1 Arbeidsongeschiktheid tijdens contract

De uitzendkracht met een uitzendovereenkomst heeft bij arbeidsongeschiktheid tijdens dienstverband recht op: 90% doorbetaling van het loon of het wettelijk minimumloon gedurende de eerste 52 weken. In het tweede jaar (week 53 tot en met 104) is dat 80% van het loon.

 

Dit betekent dus dat er per 1 juli 2023 niks verandert bij arbeidsongeschiktheid tijdens dienstverband.

 

4.2 Ziektewet

Als de uitzendkracht vanaf 1 juli 2023 ziek uit dienst gaat en de uitzendkracht heeft recht op een ziektewetuitkering (70%), vult de uitzendonderneming deze uitkering aan. Voorheen (tot 1 juli 2023) was dit alleen de 70%.

 

De ziektewetuitkering wordt de eerste 52 weken door de uitzender aangevuld tot 90% van het vastgestelde uitkeringsdagloon. Van de 53ste tot en met de 104e week zal er 80% van het vastgestelde uitkeringsdagloon worden betaald.

 

Flexpedia kan conform de Uitzend  Cao wijzigingen een voorziening treffen van 0,7% op het loon van de uitzendkrachten. Hierdoor is het verhogen van onze kostprijzen niet nodig.

 

 

4.3 Wachtdagen

Het toepassen van twee wachtdagen mag niet meer. Vanaf 1 juli maximaal 1 wachtdag.

 

Let op: tekst gaat verder onder de review

Review klant

Johan Senders

Directeur Workaround Europe
www.workaroundeurope.nl

Sinds de samenwerking met Flexpedia’s platform is onze concurrentiepositie aanzienlijk versterkt. Vooral door de slimme recruitment tools en de backoffice functionaliteiten van het platform zijn onze bedrijfsprocessen binnen Workaround Europe geoptimaliseerd. Snelheid, overzicht en structuur. Daarnaast een stuk kostenbesparing met lage kostprijzen en het voordeel van de ET-regeling.

Meer reviews: bekijk hier de review van HB Personeel

Interesse in Backoffice Software & Services van Flexpedia?

Review klant

Johan Senders

Directeur Workaround Europe
www.workaroundeurope.nl

Sinds de samenwerking met Flexpedia’s platform is onze concurrentiepositie aanzienlijk versterkt. Vooral door de slimme recruitment tools en de backoffice functionaliteiten van het platform zijn onze bedrijfsprocessen binnen Workaround Europe geoptimaliseerd. Snelheid, overzicht en structuur. Daarnaast een stuk kostenbesparing met lage kostprijzen en het voordeel van de ET-regeling.

Meer reviews: bekijk hier de review van HB Personeel

Interesse in Backoffice Software & Services van Flexpedia?

5. Transitievergoeding

Uitzendkrachten kunnen vanaf 1 april 2023 niet 3, maar 12 maanden na het einde van het contract nog een beroep doen op de transitievergoeding.

 

Omdat er dus binnen 12 maanden nog kosten bij kunnen komen, raden we aan om een voorziening te maken om deze kosten alvast te kunnen dekken. Ons advies is dat je een ‘potje’ reserveert van 2% van de loonsom. Zo heb je voldoende cash in de kas om aan de transitievergoeding te voldoen wanneer deze aangevraagd wordt.

6. Stijging wettelijk minimumloon

Het minimumsalaris past de overheid elk halfjaar aan. Dus vanaf 1 juli 2023 gaat het wettelijk minimumloon omhoog. En let op de desbetreffende cao. Want in sommige cao’s zijn hogere minimumlonen, ook wel garantielonen genoemd, verplicht.

7. Conclusie/samenvatting

Geen verrassing natuurlijk. Door de wijzigingen worden de kosten hoger. De wijzigingen die het meest impact hebben op de hogere  kosten zijn:

  1. Verplichte netto en bruto vergoedingen
  2. Direct basispensioen vanaf 21 jaar en ouder
  3. Stijgend minimumloon
  4. Hogere kosten arbeidsongeschiktheid bij contracten met uitzendbeding

8. Advies voor flexondernemers

 

Verhoog jouw tarief aan inleners

Zo kun je het verschil in marge beperken. Leg wel goed uit aan de inlener waarom je het tarief verhoogd. Gebruik bijvoorbeeld de inhoud van dit blog om jouw tariefverhoging te onderbouwen.

 

Bereken de vergoedingen door aan inleners

Let extra op bij de vergoedingen. In sommige gevallen vallen deze duurder uit. Check de inlenende cao’s. Kortom: weet welke vergoedingen er zijn en zorg ervoor dat je deze doorfactureert aan de inleners.

 

Extra potje reserveren voor meer cash in kas voor transitievergoeding

Uitzendkrachten kunnen een lagere periode aanspraak maken op de transitievergoeding. Om deze kosten zo minimaal te houden is het straks nóg verstandiger om op de hoogte te blijven van de relatie tussen jouw uitzendkrachten en jouw klant. Hierdoor kun je op tijd ingrijpen en de uitzendkracht eventueel herplaatsen. Lukt dit niet? En de arbeidsovereenkomst wordt op jouw initiatief niet voortgezet, dan heb je nog een extra potje om de transitievergoeding te betalen.

 

Voor flexbureaus die slim en voordelig willen uitzenden 

  • Uitzenden via backoffice platform paydia
  • Kostenbesparing, geen ziekterisico, marge bevoorschot
273a1821
21

Waarmee kunnen wij jou helpen?