Wka – Wet Ketenaansprakelijkheid

Wka – Wet Ketenaansprakelijkheid

De wet Ketenaansprakelijkheid bevat de ketenaansprakelijkheidsregeling. Dit is een regeling om foute werkgevers aan te pakken die de afdracht van loonheffingen (loonbelasting, premies voor volks- en werknemersverzekeringen) ontduiken.

 

Stel een aannemer accepteert een opdracht. Vervolgens besteedt deze aannemer (een deel van) het werk aan een andere aannemer. En ook deze aannemer besteedt een gedeelte van het werk uit aan een (onder)aannemer. Zo kan een keten ontstaan van (onder)aannemers die allen betrokken zijn bij de uitvoering van een werk. De ketenaansprakelijkheidsregeling maakt elke schakel in de keten aansprakelijk voor alle volgende schakels. Zo kan iedereen in de keten aansprakelijk worden gesteld voor het alsnog betalen van loonheffingen wanneer dat niet gedaan is.

 

Voorbeeld Uitzendbureau – Inlener – uitzendkracht

Ook een uitzendbureau en de inlener vormen samen een keten en zijn ook samen dus ketenaansprakelijk. Stel; een uitzendkracht staat op de loonlijst van het uitzendbureau en voert werk uit bij de inlener. Het uitzendbureau is een fout bedrijf en draagt geen loonheffingen af maar vertrekt met de noorderzon. De belastingdienst komt daarachter. De loonheffingen kan de belastingdienst niet innen bij het uitzendbureau omdat deze niet meer bestaat. De belastingdienst gaat dan naar de inlener toe om de loonheffing voor die uitzendkracht bij de inlener te halen. Dus het uitzendbureau en de inlener vormen samen een keten en zijn dus volgens Wka – Wet Ketenaansprakelijkheid – samen aansprakelijk.

[ism. bron: Belastingdienst]

 

Tip!

Doe dan ook alleen zaken met flexbureaus die beschikken over de nodige certificaten zoals Verklaring betalingsgedrag (WKA), G-rekening overeenkomst, VCU certificaat, SNA Verklaring, KIWA Verklaring, etc.

 

 

.

Whitepaper - Cover -Starten met personeel | Flexpedia
Whitepaper - Cover -Starten met personeel | Flexpedia
Whitepaper - Cover -Starten met personeel | Flexpedia
Whitepaper - Cover -Starten met personeel | Flexpedia

Waarmee kunnen wij jou helpen?