Gevolgen van de Wab
voor ondernemers

Gevolgen van de Wab

De meest relevante gevolgen van de Wab is dat flexibele arbeidskrachten zoals uitzendkrachten en payrollmedewerkers vanaf 1 januari 2020 duurder worden. Dit komt onder andere door de wijziging van de WW-premie, verplichte uitbreiding van de inlenersbeloning en de transitievergoeding vanaf dag 1 wanneer de flexkracht aan het werk gaat.

 

Kostprijs flexibele arbeidskrachten

De kostprijs van flexibele arbeid is afhankelijk van verschillende factoren. Om toch een indicatie te geven, stijgt de kostprijs met ca. 5% tot ca.15% (in uitzonderlijke gevallen).

 

Verandering payroll

Payrolling blijft bestaan maar vanaf 1 januari 2020 minder flexibel. Payrollbedrijven mogen namelijk geen uitzend cao meer hanteren. Dus geen 5,5 jaar flexibiliteit meer onder de Payrollvlag. Je mag de payrollmedewerker maximaal 3 arbeidscontracten aanbieden in 3 jaar tijd voordat je ze een vast dienstverband moet aanbieden. Daarnaast krijgen payrollmedewerkers minimaal dezelfde primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden als de werknemers die rechtstreeks in dienst zijn bij de opdrachtgever. Denk aan salaris en vakantiegeld maar ook aan bijvoorbeeld een prestatiebeloning of dertiende maand. Alleen het pensioen blijft buiten schot. Een adequaat pensioen voor de payrollmedewerker dat gelijk is aan medewerkers in vaste dienst, wordt vanaf 2021 ingevoerd.

 

Flexpedia en de Wab

Flexpedia heeft zich uiteraard voorbereid op deze wet. We zijn er echt ingedoken, hebben grondig onderzoek gedaan en waar nodig arbeidsrechtspecialisten geraadpleegd. De onderste Wab-steen is boven. Met als gevolg: slimme Wab en future-proof HR oplossingen waar zowel ondernemers in flex als reguliere ondernemers in de bouw, horeca, beveiliging, etc, blij van worden. Daar doen we het voor! Kortom: de vertrouwde Flexpedia dienstverlening maar dan in een iets aangepast Wab-proof jasje. Uiteraard informeren we jou tijdig over wat er specifiek voor jouw situatie verandert. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Direct meer weten? Laat je gegevens achter dan neemt Anneliese of Gert-Jan contact met je op.

Waarom Flexpedia?

  • ET-regeling specialist – Financieel voordeel voor ondernemers en arbeidsmigranten
  • Transparanter – Geen verborgen kosten of vage voorwaarden. All-in tarieven.
  • Slimmere software – Online urenregistratie, HRM-tools, online arbeidsovereenkomsten ondertekenen.
  • Persoonlijker – Vaste HR Consultant voor vragen en services
  • Easy in, easy out –  Geen wurgcontracten met wazige voorwaarden
  • Beschikken over alle nodige certificaten en gegevens – NEN certificering, SNA verklaring, G-rekening, VCU, WKA gegevens
  • Ons verhaal – Er waren eens twee jongens… Lees hier hoe wij het anders doen dan de gevestigde orde
Meer weten over de Wab?

Neem contact met mij op. Ik help je graag verder.