Nettoloonafspraken; maak ze niet!

Nettoloonafspraken? Maak ze niet!

Vanuit de Flexpedia Newsroom – Haarlem –

 

Nettoloonafspraken? Veel flexondernemers maken daarin een pijnlijke fout. Mogelijk gevolg: véél hogere loonkosten die de ondernemer niet had voorzien. HR Consultants Bob en Anneliese geven tekst en uitleg waarom je geen nettoloonafspraken moet maken én hoe je een financiële strop vermijdt.

Wat zijn nettoloonafspraken?

Nettoloonafspraken zijn de afspraken die je als ondernemer maakt met je medewerker over hoeveel ze netto verdienen. Oftewel, het salaris dat na aftrek van loonbelasting en sociale premies voor de medewerker overblijft.

 

Het idee is natuurlijk goed om in samenwerking met je medewerker te kijken naar een passend loon. Maar in de wondere wereld van het werkgeverschap, uitzenden, detachering of  payroll, ga je snel de fout in met nettoloonafspraken.

 

Door nettoloonafspraken te maken loop je het risico op vaak onverwachte, hogere loonkosten. Hoe dat komt leggen we uit aan de hand van drie voordelen uit de praktijk.

 

Hogere loonkosten door nettoloonafspraken

 

1] Netto uurloonafspraken

Nederland heeft een progressief belastingstelsel. Dat betekent dat je als werknemer meer belasting betaalt als je meer verdient (of meer gaat werken). Als je een nettoloonafspraak maakt met je medewerker en hij gaat meer werken dan moet hij dus óók meer belasting betalen. Maar jij hebt met hem afgesproken dat hij altijd evenveel verdient, namelijk het aantal uur dat hij heeft gewerkt maal het netto uurloon. Als hij dus meer belasting moet betalen maar  wél op hetzelfde netto uurloon uit moet komen, wie betaalt dan de extra belasting die betaald moet worden? Juist, JIJ!!

2] Loonheffingskorting: Ja / Nee

 

Stel, jouw topper besluit om een extra bijbaantje te nemen waar hij meer uren maakt en ook meer gaat verdienen. Hij wijzigt zijn loonheffingskorting (héél logisch) naar ‘Ja’ bij zijn andere werkgever. Hierdoor stijgt zijn loonbelasting wanneer hij voor jou werkt. Hij ontvangt daardoor niet meer het afgesproken nettoloon. And again… afspraak is afspraak. Je loonkosten stijgen dan enorm om op het afgesproken nettoloon te komen.

3] Nettoloon zijn niet alle werkgeverslasten

 

Misschien voor de hand liggend maar nettolonen zijn uiteraard niet de totale werkgeverslasten. Veel werkgevers weten niet hoe hoog die zijn. Hier volgt een indicatie.

Stel, je spreekt met een medewerker een bedrag af van € 7,- netto per uur. Dat betekent dat hij (uitgaande van ca. 30% belasting) ongeveer € 10,- bruto per uur verdient. Dan komen daar de werkgeverslasten nog bovenop! Denk dan aan reserveringen, sectorfondspremie (UWV), premie voor de zorgverzekeringswet, WW-premie, WAO-premie, pensioenpremie enzovoort. Medewerkers met een bruto uurloon van € 10,- kost de werkgever dan ongeveer € 16,- per uur!

Hoe voorkom je nettoloonafspraken? 

 

Flexpediaans advies: maak dus nooit nettoloonafspraken maar bruto. Wij begrijpen dat je werknemer en jij een bepaald nettoloon voor ogen hebben. Maar zorg ervoor dat je dat doorrekent naar een bruto uurloon. Dit doe je door een proforma-tool te gebruiken. Een proforma is een conceptloonstrook.

 

Je boekhouder, accountant of payroller hebben vast de expertise om je te helpen met het opstellen van een proforma. Door de gegevens van je medewerker in te voeren, bereken je wat het bruto uurloon is én wat er netto overblijft voor je medewerker.

 

Bovendien weet je met zo’n proforma exact wat jouw werkgeverskosten zijn. Blijkt het nettoloon dat voor de medewerker overblijft toch te hoog of te laag te zijn? Dan kun je het brutoloon iets bijschaven. Maar let op! Ga nooit onder het minimumloon zitten.

Voor flexbureaus die slim en voordelig willen uitzenden 

  • Uitzenden via backoffice platform paydia
  • Kostenbesparing, geen ziekterisico, marge bevoorschot
273a1821
8

Waarmee kunnen wij jou helpen?