Kosten uitzendkracht

Kosten uitzendkracht? Hoe werkt het?

Wat kost een uitzendkracht?

De kosten van een uitzendkracht? Dat kun je heel makkelijk zelf uitrekenen. Vermenigvuldig de omrekenfactor met het bruto uurloon van een medewerker en voilá. Je hebt de kostprijs. De basis omrekenfactor bij Flexpedia bevat:

 • Vakantiegeld
 • Vakantiedagen
 • Feestdagen
 • Werkgeverslasten (premies)
 • Doorbetaling tijdens verzuim en ziekte
 • Salaris- en personeelsadministratiekosten

Dit totaal aan werkgeverslasten (premies), reserveringen en administratiekosten zorgt voor een omrekenfactor. Premies veranderen jaarlijks, het aantal werkbare dagen en feestdagen variëren ook jaarlijks. Ieder jaar rond de kerstdagen verschijnen de nieuwe omrekenfactoren.

Kosten uitzendkracht per uur

De kosten van een uitzendkracht per uur bereken je dus door de omrekenfactor te vermenigvuldigen met het bruto uurloon van de medewerker.

 

Voorbeeldberekening

Uitzendkracht (fase A1 ZUB) met een bruto uurloon: € 10,-.
De omrekenfactor die Flexpedia in 2022 hanteert voor een medewerker in fase A1 is :1.6694.

Kostprijs voor de ondernemer: € 10,- x 1.6694 = € 16,69 per gewerkt uur, exclusief recruitment fee

 

Meer informatie over onze oplossingen voor ondernemers in flex? Bekijk Backoffice Platform. Vraag een demo aan. Of download onze Info Guide (uitleg hoe ons Backoffice Platform Paydia je vooruit helpen met je business, inclusief praktijkvoorbeelden).

Verschil in de kosten van uitzendkrachten

Het is opvallend dat er grote verschillen zitten tussen de omrekenfactoren die dienstverleners hanteren. Laat je dan ook altijd goed adviseren. Vraag dóór hoe de omrekenfactor is opgebouwd. Zo weet je precies waarvoor je betaalt. Exact weten hoe de omrekenfactor is opgebouwd en wat erin zit? We leggen het graag aan je uit. Zonder poespas en zonneklaar. Omdat we vinden dat het zo hoort. Download onze factsheet: De Omrekenfactor Uitgelegd.

Kosten uitzendkracht verschillen per inlenende opdrachtgever

De omrekenfactoren (tarieven) voor uitzendkrachten kunnen per inlener variëren. Opdrachtgevers in de bouw hebben zich te houden aan de arbeidsvoorwaarden van de Bouw & Infra. In deze cao hebben medewerkers recht op Atv-dagen (roostervrije dagen). Dat geldt ook voor medewerkers die werkzaamheden bij inleners actief in de Metaal & Techniek. De Atv-dagen worden opgenomen in de kostprijs. Interesse in onze uitzendtarieven? Wil je een prijsopgave en extra informatie?

Waarom Flexpedia?

 • ET-regeling specialist – Financieel voordeel voor ondernemers en arbeidsmigranten
 • Transparanter – Geen verborgen kosten of vage voorwaarden. All-in tarieven.
 • Slimmere software – Online urenregistratie, HRM-tools, online arbeidsovereenkomsten ondertekenen.
 • Persoonlijker – Vaste HR Consultant voor vragen en services
 • Easy in, easy out –  Geen wurgcontracten met wazige voorwaarden
 • Beschikken over alle nodige certificaten en gegevens – NEN certificering, SNA verklaring, G-rekening, VCU, WKA gegevens
 • Ons verhaal – Er waren eens twee jongens… Lees hier hoe wij het anders doen dan de gevestigde orde
Veel gestelde vragen

Wat kost een uitzendkracht?

Uitzendkrachten kosten een bepaald bedrag per uur. Dat is te berekenen door de omrekenfactor te vermenigvuldigen met het bruto uurloon van de medewerker. Bijvoorbeeld omrekenfactor Fase A1 2022  1.6694 x € 10,- = € 16,69 excl. btw per uur.

Welke onderdelen zitten in de kostprijs van uitzendkrachten?

Bruto uurloon conform schaal van de cao die van toepassing bij de inlener.

Reserveringen: 25 vakantiedagen, 7 feestdagen, kortverzuim, atv-dagen (indien van toepassing).

Vakantietoeslag: vakantiegeld.

Werkgeverslasten en premies:, Aof (WAO/WIA/Kinderopvang, Awf (WW werkgever), Loondoorbetaling ziekte, ZVW, Whk – ZW flex, Whk – WGA, Pensioen.

Voorzieningen: Scholing, SFU, Administratiekosten: varieert per uitzender/salarisverwerker.

Zijn de kosten van een uitzendkracht hoger dan zelf personeel in dienst nemen?

Over het algemeen zijn uitzendkrachten duurder. Wel brengt eigen personeel veel risico’s en verantwoordelijkheden met zich mee. Onder anderen doorbetaling bij ziekte en arbeidsongeschiktheid op langere termijn (tot einde contract). Klikt het tijdelijk personeel niet? Dan neem je gemakkelijk weer afscheid zonder transitievergoeding te betalen.