Wab – Wet Arbeidsmarkt in balans

Wab – Wet arbeidsmarkt in balans

De Wab heeft als doel de arbeidsmarkt beter ‘in balans’ te krijgen. Dus vaste contracten minder vast. En flexibele contracten minder flexibel. Andres gezegd: werknemers met een vast contract hebben vaak betere arbeidsvoorwaarden en meer rechten dan flexibele werknemers.

 

Vast – flex

De regering wil deze kloof tussen vaste contracten en flexibele contracten kleiner maken. Daarom hebben oproepkrachten en payrollwerknemers meer zekerheid gekregen. Ook is het voor werkgevers nu aantrekkelijker om een vast contract aan te bieden.

 

Hogere WW premie voor flexibele arbeidskrachten

Als werkgever betaal je dus een hogere WW-premie voor een flexibele medewerker met een contract voor bepaalde tijd. Voor een medeweker met een vaste aanstelling betaal je dus een lagere WW-premie. Het is dus relatief goedkoper om je medewerker in vaste dienst te nemen. Dat is ook het doel van de overheid: werkgevers te stimuleren medewerkers in vaste dienst te nemen.

 

Transitievergoeding

Ook nieuw sinds de Wab: de transitievergoeding vanaf dag 1. Voor de Wab had de medewerker recht op een transitievergoeding wanneer hij of zij twee jaar had gewerkt. Sinds de Wab is dat vanaf de eerste dag dat er gewerkt wordt.

 

Uitzenden vs. Payrolling

Er is sprake van uitzenden wanneer de arbeidskracht door de werkgever is gealloceerd (= het werving & selectietraject) én niet exclusief aan één opdrachtgever/inlener ter beschikking wordt gesteld. (= exclusief bij één opdrachtgever/inlener aan het werk gaat). Wanneer sprake is van uitzenden kan je de Uitzend Cao toepassen.

 

Payroll vs. Uitzenden

Wanneer een arbeidskracht echter niet door de werkgever is gealloceerd (= het werving & selectietraject) en bovendien wél exclusief aan de opdrachtgever/inlener ter beschikking wordt gesteld (= exclusief bij één opdrachtgever/inlener aan het werk gaat) dan is er sprake van payrolling. Wanneer er sprake is van payroll mag je door de Wab vanaf 1 januari 2020 geen Uitzend Cao toepassen. Payroll medewerkers krijgen exact dezelfde arbeidsvoorwaarden als werknemers in dienst van de inlener.

 

 

Whitepaper - Cover -Starten met personeel | Flexpedia
Whitepaper - Cover -Starten met personeel | Flexpedia
Whitepaper - Cover -Starten met personeel | Flexpedia
Whitepaper - Cover -Starten met personeel | Flexpedia

Waarmee kunnen wij jou helpen?