Groeisbarrières

Groeibarrières

De vier groeibarrières die elke uitzendondernemer vroeg of laat voor de kiezen krijgt. Dus ook jij. Nog even los van algemene groeibarrières van (hopelijk) voorbijgaande aard, zoals COVID-19. En los van wetgeving waar iedereen inmiddels wel aan gewend zou moeten zijn, zoals de roemruchte WAB. We sommen de 4 barrières op en vertellen er meteen bij wat je ermee moet.

Investeren in software

Hoe omzeilen?
Niet. Investeren in software doet pijn, maar is noodzakelijk voor je toekomst.

 

Een CRM, ATS, verloningssoftware, planningssoftware, huisvestingssoftware. Allerlei andere software voor frontoffice, midoffice en backoffice. Je kunt als scale-up digitaliseren tot je een ons weegt. Waarom is investeren in software geen keuze? En waarom kan het wél een barrière zijn? Paul de Wilde (TPS) : “Wil je als relatief kleine speler groeien, dan moet je software gewoon op orde zijn.”

 

In welke software je zou moeten investeren, is afhankelijk van je situatie. Laat je daarover eventueel adviseren. Tino van den Tillar (EU Match) zweert zelfs nog bij good old Excel. “In mijn overtuiging heb je software alleen nodig als je zelf de verloning regelt. Heb je die uitbesteed, dan kun je – zeker als je wat kleiner bent – prima toe met Excel, dat houdt je scherp.”

 

Let op: tekst gaat verder onder dit contentblok

Al meer dan
655 maal
aangevraagd
Al meer dan
655 maal
aangevraagd
Al meer dan
655 maal
aangevraagd
Al meer dan
655 maal
aangevraagd

Gebrek aan kennis

Hoe omzeilen?
Expertisegebieden uitbesteden

 

Ken jij alle ins en outs van de WAB? Ben je op de hoogte van alle CAO’s? Deskundig op het gebied van de ET-regeling? Verlonen van je uitzendkrachten? Mooi. Maar de kans is groter dat je verzuipt in die duizelingwekkende hoeveelheid wetten en regels. Dat het zo veel tijd kost om alles bij te houden dat je langzamer groeit dan je zou willen. “Focus je als flexondernemer vooral op plaatsen van kandidaten bij opdrachtgevers,” zegt Ronald Vermeer van Flexpartners, “je kunt simpelweg niet al die regelgeving bijhouden. Huur daar dan ook experts voor in.”

 

Nog zo’n specifiek expertisegebied is de ET-regeling, iets waar Harald Jager (KTP Interflex) in het verleden de mist mee is ingegaan. “Wij deden zaken met een backoffice organisatie. Die had het beste met ons voor, alleen de kennis van die ET-regeling was echt te beperkt, waardoor onze concurrentiepositie afnam. Zowel het tarief voor de opdrachtgever als het uurloon van de uitzendkracht schoot tekort. Dat remde onze groei. Om die reden zijn we overgestapt naar een autoriteit op het gebied van de ET-regeling.”

Het niet-aannemen van medewerkers

Hoe omzeilen?
Neem de juiste mensen aan, maar doe dat gedoseerd

 

Het aannemen van personeel luistert extreem nauw. De scheidslijn tussen te snel en te langzaam mensen aannemen is flinterdun, maar kan net het verschil maken in je groei. Zo heeft Paul de Wilde met TPS achteraf gezien te lang gewacht met het zelf doen van recruitment.

 

Het technisch uitzendbureau voor internationaal personeel vertrouwde jarenlang op internationale partners. “Dat ging op zichzelf best goed,” zegt De Wilde, “maar het was toch een erg slimme zet om in 2017 recruitment in eigen hand te nemen. Dat had echter eerder gekund. Voor die tijd hebben we jarenlang bureaus in bijvoorbeeld Tsjechië ter plekke de sourcing laten doen, ik regelde dan de zaken op het moment dat iemand naar Nederland kwam. Maar recruitment, die hele candidate journey, is zo cruciaal voor je bedrijf. En dan bedoel ik het hele traject van iemand in het buitenland zoeken tot hier in Nederland plaatsen. Je kunt veel sneller groeien als je dat zélf doet.”

Begeleiden van medewerkers en kandidaten

Hoe omzeilen?
Niet. Het is vergelijkbaar met investeren in software. Het kost je voor een periode veel tijd (en dus geld), maar is noodzakelijk voor je toekomst.

 

Niet alleen eigen medewerkers moet je goed begeleiden, maar dat geldt ook voor kandidaten. Jolanda Zielemans van Corio Works heeft vooral uitzendkrachten van vmbo- en mbo-niveau. Die moet je goed begeleiden om uiteindelijk succesvol te zijn en dus te groeien. En dat is af en toe pittig. “Je moet ze helpen met het opmaken van hun cv, je moet sollicitatiegesprekken met ze oefenen enzovoort. Daar heb je echt wel tijd, geduld en doorzettingsvermogen voor nodig.”

foto-gang-flexpedia
9

Waarmee kunnen wij jou helpen?