Ontslag tijdens ziekte

Ontslag tijdens ziekte

Jij, als werkgever, kan niet zomaar iemand ontslaan. Daar zijn strenge regels voor. Ook wel ontslaggronden genoemd.  Is een medeweker ziek en je wenst die medewerker te ontslaan dan wordt dat heel moeilijk. Een zieke medewerker heeft namelijk extra bescherming tegen ontslag. Anders gezegd; je kan niet zomaar de arbeidsovereenkomst opzeggen. Dit komt door het opzegverbod bij ziekte.

 

In de regel mag je een medewerker die ziek is niet ontslaan. Pas nadat de medeweker 2 jaar ziek is, kan jij als werkgever ontslag aanvragen bij het UWV wegens ontslaggrond b Langdurig ziekte. [Zie Art. 7:669 lid 3 BW]

Uitzondering ontslag tijdens ziekte

Indien er sprake is van ontslag op staande voet of andere ontslaggronden c t/m h [zie ook Art. 7:669 lid 3 BW] en er  is sprake van het opzegverbond zoals bij ziekte of zwangerschapsverlof, dan kan de kantonrechter toch besluiten, ondanks het opzegverbod, dat ontslag toch mag.

 

Je dient dan wel aan de volgende punten te voldoen:

  1. “het verzoek voor ontbinding van de arbeidsovereenkomst mag geen verband houden met de omstandigheden waarop het opzegverbod betrekking heeft*
  2. “er sprake is van omstandigheden die van dien aard zijn dat de arbeidsovereenkomst in het belang van de werknemer behoort te beëindigen”

 

*Voorbeeld; iemand die ziek is mag je dus niet ontslaan vanwege zijn of haar ziekzijn. Maar heb je al een uitgebreid dossier waarin je aan kan tonen dat de medewerker al langere tijd niet functioneert? Dan kan je ontslag aanvragen bij de kantonrechter op basis van ontslaggrond d. disfunctioneren. [zie Art. 7:669 lid 3 BW] Maar voordat je dat doet. Laat je goed adviseren. Zo’n ontslagprocedure via de kantonrechter kost veel tijd en geld.

 

Bij reorganisatie geen ontslag tijdens ziekte

Uitzondering op uitzondering. Want stel je bent bezig met het reorganiseren van je bedrijf omdat er een faillissement dreigt. Je moet noodgedwongen helaas het ontslag aanvragen bij het UWV voor een grote groep medewerkers via ontslaggrond a. bedrijfseconomische redenen.  De zieke medewerkers mogen daar niet tussen zitten. Anders gezegd; zieke medewerkers blijven dus buiten de reorganisatie.

Whitepaper - Cover -Starten met personeel | Flexpedia
Whitepaper - Cover -Starten met personeel | Flexpedia
Whitepaper - Cover -Starten met personeel | Flexpedia
Whitepaper - Cover -Starten met personeel | Flexpedia

Waarmee kunnen wij jou helpen?