Professionaliseren HR intern

Professionaliseren HR intern

Interne HR is een belangrijk onderdeel van jouw flexbureau, maar de professionaliseringstappen die genomen worden zijn vaak klein en/of niet echt zichtbaar. Maar welke ontwikkelingen zijn er wel op HR intern gebied?

We vallen maar meteen met de deur in huis. Interne HR – dus de HR werkzaamheden die de eigen medewerkers van het flexbureau betreffen – heeft niet bepaald prioriteit in de professionaliseringsactiviteiten van de geïnterviewde bureaus. Sterker nog, bij KTP Interflex doen de eigenaren het allemaal nog lekker zelf. “Johan de Kruijf en ik hebben allebei zo onze eigen kwaliteiten op HR-gebied,” vertelt Harald Jager, “hij is als accountant geschoold dus doet wat meer de financiële kant van HR, ik wat meer de commerciële. Functioneringsgesprekken met ons personeel doen we samen. Dat lukt prima, want we hebben slechts negen interne medewerkers. Misschien dat wanneer we een volgende vestiging in Nederland openen, we wel een tussenlaag gaan creëren met iemand die speciaal voor HR verantwoordelijk wordt, maar vooralsnog is het god te doen zo.”

 

Bij STONE ongeveer hetzelfde verhaal, al zit er wel een stap aan te komen. Nu dus pas, in 2022. “Interne HR hebben we eerlijk gezegd altijd een beetje laten liggen, “aldus Caljé, “we hebben er niet zo veel behoefte aan. Onze organisatie is plat en dat functioneerde allemaal altijd wel goed. De HR-verantwoordelijkheden lagen bij mij en het MT.

 

Let op; tekst gaat verder onder dit blok.

Al meer dan
655 maal
aangevraagd
Al meer dan
655 maal
aangevraagd

De eerste stappen die wij hebben gezet waren een goed onboardingsprogramma voor nieuwe medewerkers en gedetacheerden. Recent hebben we een toekomstvisie gemaakt, een ‘Foto van de Toekomst’, samen met Peak Value en ons MT, waarbij ook de hele organisatie input heeft geleverd. Waar willen we in 2025  staan en wat hebben we daarvoor nodig? Bij ons werken inmiddels ook veel jonge consultants, een nieuwe generatie barstensvol talent, met hen gaan we aan de slag met leiderschap en eigenaarschap. We gaan ze trainen.

De Rode Draad

De gemene deler uit alle verhalen is toch wel dat interne HR in de eerste jaren absoluut geen prioriteit heeft voor een flexondernemer. Het is een noodzakelijk kwaad dat er vaak door de ondernemer zelf naast wordt gedaan. Kortom, interne HR moet in de rij achteraan sluiten. Vandaar dat interne-HR-medewerkers betrekkelijk laat worden aangetrokken. Overigens zien de ondernemers daarna echt wel de winst van een goed functionerend HR-proces.

foto-gang-flexpedia
8

Waarmee kunnen wij jou helpen?