Hoe werkt uitzenden

Hoe werkt uitzenden

Uitzenden is een zeer flexibele vorm om personeel voor jou te laten werken. Het is een dienstverlening waarbij een uitzendkracht aan jou ‘ter beschikking wordt gesteld’. In jip-en-janneketaal: het uitzendbureau leent een uitzendkracht aan jou uit om werkzaamheden voor jou te doen.

Meer informatie over uitzenden? Over bijvoorbeeld de kosten van een uitzendkracht? We delen graag onze kennis en hebben de uitzend topics per onderwerp gebundeld. Klik op de button om alle topics van uitzenden te bekijken.

Geschreven door:
Geschreven door:
Commercieel Directeur
HR Consultant

Beperkte werkgeversrisico’s

De uitzendkracht is officieel in dienst bij het uitzendbureau. Alle administratieve en juridische zaken zoals arbeidscontract, salarisbetaling en doorbetaling bij ziekte voor de uitzendkracht, regelt het uitzendbureau. Dit heet het juridisch werkgeverschap. Het wordt ook wel het formeel werkgeverschap genoemd. Jij, als ondernemer, loopt daardoor bijna geen werkgeversrisico’s.

 

Maar let op: als inlener van een uitzendkracht heb je ook verplichtingen. Je moet je houden aan de Arbowet. In de Arbowet staan regels voor werkgevers en werknemers met als doel de veiligheid van werknemers te verbeteren.  Voorbeeld: als jij een uitzendkracht inhuurt, ben je verplicht om een veilige werkplek te regelen. Krijgt de uitzendkracht bijvoorbeeld een bedrijfsongeval, dan kan jij aansprakelijk worden gesteld. Dus let goed op. Lees altijd het contract dat je afsluit met een uitzendbureau goed door. Zo weet je precies bij wie de eindverantwoordelijkheid ligt. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Uitlener, inlener en uitzendkracht

Het uitzendbureau is de uitlener van personeel. Jij als ondernemer die een uitzendkracht inhuurt noemen we de inlener. Jij leent als het ware de uitzendkracht in om tijdelijk werkzaamheden voor jou te doen. Jij als inlener van de uitzendkracht doet het feitelijk werkgeverschap; zoals het inroosteren, het geven van leiding en toezicht en het doorgeven van de gewerkte uren.

 

Let op: tekst gaat verder onder het blauwe branche / cao tekstblok

Uitbetaling en factuur

Jij als ondernemer geeft de gewerkte uren door via het invullen van online werkbriefjes. Aangezien de uitzendkracht vaak wekelijks wordt uitbetaald dien jij wekelijks de gewerkte uren van de uitzendkracht door te geven. Het uitzendbureau betaalt de uitzendkracht uit. Vervolgens stuurt het uitzendbureau jou een factuur voor de werkzaamheden van de uitzendkracht. Die factuur dien je afhankelijk van de betalingstermijn te betalen. De betalingstermijn varieert tussen een week en 30 dagen. Dit is mede afhankelijk van jouw kredietwaardigheid.

Waarmee kunnen wij jou helpen?