Wat is de ET-regeling

Wat is de ET-regeling

ET is de afkorting voor extraterritoriaal. De ET-regeling gaat over de extra kosten die buitenlandse flexwerkers hebben wanneer ze tijdelijk in Nederland werken. Denk aan de extra kosten zoals de extra reiskosten, dubbele huisvestingskosten en hogere kosten voor levensonderhoud.

 

In de ABU cao en NBBU cao (dus alleen bij uitzenden van uitzendkrachten) staan de mogelijkheden om buitenlandse flexwerkers hierin financieel tegemoet te komen. Je mag als werkgever namelijk een deel van het brutoloon inhouden en netto weer uitruilen. Zo blijft er meer nettoloon over voor jouw medewerker. En daar worden ze blij van.

Uitzendkracht én werkgever profiteren

Een hoger nettoloon voor je buitenlandse toppers is natuurlijk super. Maar ook voor jou, als werkgever, valt er dus genoeg te lachen met de ET-regeling. Het is namelijk één van de grootste voordelen van uitzenden.

 

De ET-regeling biedt je een aantrekkelijke kostenbesparing. De bruto loonsom van de werknemer neemt namelijk af waardoor je als werkgever minder premies hoeft af te dragen aan de overheid. Je profiteert dus van een lagere kostprijs van je buitenlandse medewerker. En dat kan oplopen tot een kostprijsdaling tot wel € 1,50 per gewerkt uur.

Al meer dan
500 maal
aangevraagd
Al meer dan
500 maal
aangevraagd
Al meer dan
500 maal
aangevraagd
Al meer dan
500 maal
aangevraagd

Hoe werkt de ET-regeling?

De reiskosten, dubbele huisvestingskosten en levensonderhoudskosten zijn extra kosten voor jouw buitenlandse werknemers. Om hen tegemoet te komen mag je als werkgever deze extra kosten dus uitruilen mits je voldoet aan een aantal regels. Dat zijn er nogal wat.

 

Voor de uitleg van de ET-regeling houden we het liever simpel en gaan we uit van enkele basisregels; reiskosten en dubbele huisvestingskosten zijn voor iedereen anders. Ze variëren per persoon en per brutoloonsom. Het uit te ruilen bedrag van levensonderhoud staat echter wel vast. Dit wordt jaarlijks bepaald door onze overheid. De kosten voor levensonderhoud zijn in Nederland veel hoger dan in bijvoorbeeld Polen. Die extra kosten mag je dus deels compenseren. Het onderstaande tabel geeft weer wat je per buitenlandse medewerker, per week maximaal mag uitruilen.

Maximum uit te ruilen bedrag per week in 2019:

Let op: dit zijn dus verouderde gegevens en niet meer te gebruiken.

 

Land van herkomst (waar de buitenlandse flexwerker uit afkomstig is) en uit te ruilen bedrag:

Bulgarije

€ 26,98

Estland

€ 8,11

Hongarije

€ 18,55

Letland

€ 9,90

Litouwen

€ 19,66

Polen

€ 28,77

Portugal

€ 3,60

Roemenië

€ 31,18

Slovenië

€ 9,83

Spanje

€ 7,75

Bruto uitruilen; wat wel en niet

Mag je alles uitruilen? Nee, is het antwoord. Maximaal mag er 30% van het brutoloon worden uitgeruild. De eis is dat een medewerker minimaal het wettelijk minimumloon moet overhouden. Het gedeelte daarboven kun je gebruiken om de gemaakte kosten zoals eerder geschetst uit te ruilen volgens de ET-regeling. Verder zitten er nog een aantal rekenregels aan vast. Als je € 100,- netto wilt vergoeden, dien je € 81,- (bruto) uit te ruilen.

Online verder lezen over ET-regeling

We hebben al onze ET kennis voor jou gebundeld in de gratis Whitepaper ET-regeling in de Praktijk die je hieronder kunt aanvragen. Eerst online verder lezen over ET? Enkele hoofdonderwerpen hebben we voor je klaar gezet.

Veel gestelde vragen

Je mag als werkgever een deel van het brutoloon uitruilen en netto weer opboeken. Dit zijn de werkelijke ET-kosten. Je moet het zo zien: er wordt 81% van het brutoloon uitgeruild, dat 100% als nettoloon wordt opgeboekt. Zo blijft er meer nettoloon over voor jouw uit het buitenland afkomstige medewerker.

De ET-regeling bestaat uit drie componenten die je bruto mag uitruilen en netto mag  vergoeden: 1. Reiskosten; 2. Dubbele huisvestingskosten; 3. Kosten voor het  levensonderhoud. Dit zijn extra kosten waar jouw buitenlandse medewerkers mee te maken krijgen. En dankzij deze regeling kom je hen tegemoet: als werkgever mag je deze extra kosten wekelijks uitruilen en netto vergoeden.

1. De medewerker houdt netto meer geld over: hij hoeft geen inkomstenbelasting te betalen over het uitgeruilde loon.

2. Omdat er wordt uitgeruild op het brutoloon, zijn de werkgeverslasten in verhouding lager. Een extra kostenbesparing dus!

De ET-regeling is zeer complex en bestaat uit meer dan 10 verschillende voorwaarden. Een paar voorbeelden zijn: medewerkers moeten een adres in het buitenland hebben (tijdelijk in Nederland werken), vermelden op de loonstrook, de uitruil mag niet meer dan 30% van het feitelijkloon zijn. Download de ET whitepaper voor alle voorwaarden en spelregels.

Waarmee kunnen wij jou helpen?