Nieuwe uitzend-cao: het basispensioen

Nieuwe uitzend-cao: het basispensioen (StiPP)

Vanuit de Flexpedia Newsroom – Haarlem –

 

De nieuwe Uitzend Cao bevat een aantal belangrijke topics. Het pensioen voor de uitzendkracht is daar één van. In deze update een korte uitleg in jip-en-janneketaal wat er verandert en wat jij, als flexondernemer, ermee moet.

Waarom basispensioen in Fase A2 omhoog?

In jip-en-janneketaal: de overheid wil flexwerk beperken door flexwerk duurder te maken. De overheid heeft namelijk het liefst dat werknemers in vaste dienst zijn omdat dát meer zekerheid biedt voor medewerkers.

 

Een andere reden is dat een medewerker in vaste dienst over het algemeen meer sociale premies afdraagt aan de overheid. Zo blijft het sociale stelsel in Nederland betaalbaar.

 

Anders gezegd: te veel flex en vooral te veel zzp holt het sociale stelsel uit omdat deze type werkenden (in verhouding) minder premies afdragen aan de overheid.

 

Nog een andere reden is dat de overheid streeft naar zoveel mogelijk gelijke beloning voor de flexwerker als de medewerker in vaste dienst. Het doel is dat er geen concurrentie meer plaatsvindt op arbeidsvoorwaarden. Nu is het nog zo dat flexkrachten (over het algemeen) goedkoper zijn dan werknemers in vaste dienst. De verwachting is dan ook dat flex nog duurder gaat worden. Denk aan een verdere uitbreiding van de inlenersbeloning waaronder een nog hoger pensioen.

Wat is er veranderd per 1-1-2023

Zoals bekend gaat de uitzendkracht na acht gewerkte weken door van Fase A1 naar Fase A2. Het basispensioen is per 2023 gestegen naar een hoger percentage. Om precies te zijn 8%. In de Flexpedia kostprijs hanteren wij 4,49% (na aftrek franchise).

 

Aan de hand van de basis omrekenfactoren laten we je het verschil in factoren en euro’s zien.

 

Voorbeeld invloed op basis omrekenfactor

2022 Fase A2 met basispensioen 2,6% = factor 1.7027

2023 fase A2 met basispensioen 4,49% = factor 1.7382

 

 

Voorbeeld invloed op kostprijs op basis van bruto uurloon van € 11,75

(= WML tot 1 juli 2023 bij werkweek 38 uur)

2022 Fase A2 met basispensioen: € 11,75 x 1.7027 = € 20,01

2023 Fase A2 met basispensioen: € 11,75 x 1.7382 = € 20,42

 

Let op: tekst gaat verder onder dit info-blok

Voor flexbureaus die slim en voordelig willen uitzenden 

  • Uitzenden via backoffice platform paydia
  • Kostenbesparing, geen ziekterisico, marge bevoorschot

Advies voor flexondernemer

Opendeur natuurlijk. Maar de ervaring leert dat er soms wat misgaat in de communicatie. Dus informeer jouw inlener vooraf wat de kostprijsstijging concreet is, hoe deze tot stand is gekomen en waarom deze is doorgevoerd.

273a1821
7

Waarmee kunnen wij jou helpen?